Noe alle kan samle på

Jeg har fremover tenkt å skrive litt om ulike typer hobbyer og samle objekter.  Dette innlegget skal kort å greit handle om Pez, og Pez dispensere som samle objekt. Pez ble første gang laget i østeriket i 1927 og var ment å være et alternativ til de som røyket. Pez kom den gang med peppermynt smak. Senere da Pez kom til USA og salget gikk dårlig endret de smaken og lagde dem med ulike frukt smaker istedenfor. (Dette var kort versjonen)


(Dette er de eldste Pez dispenserne jeg har)


 

Markedsføringen for godteriet PEZ er i dag i stor grad rettet mot barn, men de lager dispensere som treffer ulike aldersgrupper. Det finnes utallige Pez dispensere og alle tenkelige Disney figurer er også representert. Hver gang en ny film blir presentert kommer det en ny serie med Pez dispensere. De gamle Disney klassikerne blir ofte laget opp igjen i nye utgaver. I dag får du Kizz Pez, ringenes herre Pez, star Wars, trucks, harry potter, USAs presidenter, svampe bob, jul, påske, halloween, ponnier og så videre. En kan kort og godt si at det finnes Pez dispensere av alt mulig.
 
(Marge Simpson og turtles Raphael er de kuleste  i mine øyne selv om de ikke er spesielt mye verdt)  

Som de fleste samleobjekter øker prisene når det er få av dem og etterspørselen er stor. Gamle vintage Pez uten føtter kan ha stor verdi, men også Pez dispensere fra nyere tid som kom i små opplag og som ikke var veldig populære har nå større verdi fordi samlere over hele verden ønsker å komplettere samlingene sine. I perioden Pez gikk fra uten føtter til tykke føtter (1987, der omkring) hadde dispenserne tynnere føtter. Disse blir omtalt som quasi vintage, og enkelte av disse har også noe verdi.
Visste du at den DYRESTE Pez dispenseren som noen gang er solgt gikk for 32 205,- $ i 2006. Med dagens kronekurs tilsvarer dette ca. 262638 norske kroner. Dette var en sjelden Pez som det visstnok bare er 2 kjente eksemplarer av igjen i hele verden. De var ment å være en prototype for kommende Pez dispensere.  Kun en av de av de er grønn. Det andre eksemplaret er visstnok blåaktig. Pez figuren det er snakk om er en astronaut med grønn kropp med innskripsjonene:" 1982 Wolds Fair Knoxville Tennessee."


(Bildet er hentet fra nettet) 

Når prins William av England giftet seg med sin Kate I 2011 ble deg laget spesial designede Pez dispensere av brudeparet.  Disse ble solgt på en veldedighets auksjon for 8200 britiske pund tilsvarende 91 900 norske kroner med dagens valuta kurs.
(Bildet er hentet fra nettet)


 

Det finnes falske Pez også ettersom det blir mer og mer populært å samle på disse dispenserne. Ofte er de kopiene så identiske med de originale at det kun er en liten bulk eller tapp som skiller de falske fra de ekte.. (Det advares mot å kjøpe Pez fra enkelte land som er kjent for å lage kopier av alt mulig.)
Det er som tidligere nevnt ikke bare barn som liker Pez. Folk over hele verden samler på Pez dispensere og USA og England er Pez så populært at de har flere Pez Conventions rundt omkring gjennom året..Ja det finnes visstnok også et Pez museum i Burlingame,  California Usa 


(Flere av mine pez dispensere)
 


 (ofte kan små forskjeller slik som øynene til julenissene ha betydning for hva de enkelte er verdt)
 


(Truck pez er visst populært.)  

Om jeg samler på Pez? Neeiij tjaaa ... jeg er nok ikke den største Pez samleren. Jeg har dog noen fra da jeg var lita, og ungene har jo villet ha Pez når var små, så noen har jeg. Dessverre hadde jeg en opprydding sist vi flyttet, og kastet da det jeg trodde var søppel leker og ikke noe verdt å samle på.  
I ettertid må jeg må innrømme at jeg er blitt såpass nysgjerrig at jeg har kjøpt meg en oppdatert «collectors Price guide to Pez» fra USA for å se hva enkelte av Pezene kan være verdt.
Konklusjonen er vel at Pez er et greit samleobjekt. For liten og stor. Fra 20- 26 kr pr stk koster de ikke mange kronene heller så det er en overkommelig hobby.

#blogg #hobby #samleobjekt #morsomt #pez #hverdag #helg #barn #shopping #disney #usa #england #2017
 
  
 

4 kommentarer

ååå sånne pez-greier er morsomme dah! :D

continues

10.01.2017 kl.16:35

I r l i n: Ja ikke sant :D Harry potter og lord of the rings er mine favoritter :)

Iselin

07.01.2017 kl.16:50

Så mange fine du har :)

continues

10.01.2017 kl.16:34

Iselin: Tusen takk :)

Skriv en ny kommentar

continues

continues

36, Oslo

Tanken er at denne bloggen skal være mitt fristed hvor jeg kan skrive om det jeg ønsker enten det er hobby, hverdagsøkonomi, oppskrifter, anbefalinger av filmer og serier eller spill og bøker. Jeg ønsker ikke å binde meg til ett tema på denne bloggen, men skrive om det som til enhver tid opptar meg. Hver dag vil jeg poste noe jeg har valgt å kalle "dagens følelse" og en dag i uka vil jeg ha et lenger innlegg med ulike temaer.

Kategorier

Arkiv

hits ToppBlogg - toppliste for bloggere